Fotomaton Ciutadà, art inclusiu a Caixaforum Tarragona

L’expressió artística ens iguala a tots. I aquest és precisament l’objectiu que cerca el projecte Art for Change, impulsat per l’Obra Social ‘la Caixa’, adreçat a afavorir processos de transformació personal i social a través de l’art en col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat. A Tarragona aquesta iniciativa té com a protagonistes els alumnes de l’Escola d’Educació Especial de la Fundació Estela per a la Discapacitat, de la Xarxa Santa Tecla, que han impulsat una mostra fotogràfica, ‘Fotomaton Ciutadà’, que es pot veure fins al 16 de desembre a l’espai CaixaForum.

Un fons neutre plantat al carrer (plaça Corsini de Tarragona) i una càmera fotogràfica al davant. I d’aquest muntatge tan senzill sorgeix una experiència enriquidora i memorable. Es tracta de Fotomaton Ciutadà, una activitat de fotografia col·lectiva que va tenir lloc ara fa tres setmanes a l’exterior del CaixaForum Tarragona, impulsada pel programa Art for Change ‘la Caixa’ i supervisada per Ruido Photo, una entitat cultural amb una trajectòria de més de 10 anys mostrant problemàtiques socials a través de fotografies i vídeos, exposicions, llibres, fotografia participativa i formació.

Els fotògrafs i dinamitzadors d’aquesta exposició són 15 joves de l’Escola Estela de Tarragona, que van rebre la formació necessària de part dels professionals de Ruido Photo. Tot el coneixement i tècniques adquirides les van posar al servei dels ciutadans que passaven per davant del Fotomaton Ciutadà i que lliurement podien participar-hi deixant-se fotografiar.

La inauguració de l’exposició, que pot ser visitada a CaixaForum Tarragona fins al 16 de desembre, va tenir lloc la setmana passada amb la presència dels artistes, els seus familiars, monitors i monitores, responsables de l’escola i autoritats.

Després dels parlaments de Glòria Olivé, directora de CaixaForum Tarragona; Mireia Petitpierre, responsable del programa Art for Change; Joan Aregio, gerent de l’àrea social de la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent, i de Rosa Mercadé, tècnica del departament de Serveis a la ciutadania-discapacitat de l’Ajuntament de Tarragona, els assistents van poder conèixer una mica més el procés d’elaboració de l’exposició a través d’un vídeo elaborat per Ruido Photo. Aquest és el vídeo.

 

El conjunt de fotografies en blanc i negre mostra que darrere hi ha un procés creatiu que ha arribat a un públic ampli, de diferents procedències, edats i àmbits culturals. Les imatges aconsegueixen dibuixar un retrat fidel dels participants, sense que el context sigui jutjat en unes imatges aparentment simples, però que expressen mirades i gests plens d’històries.

Segons els seus impulsors i els mateixos protagonistes, el programa Art for Change ofereix als joves l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, fomenta la igualtat de condicions i oportunitats i contribueix a l’apoderament de persones o grups a través d’un procés artístic. Les cares de satisfacció dels joves artistes en el moment de la inauguració així ho confirmaven.

No us perdeu l’exposició!!